Què ens envolta

La Cerdanya una  vall a més de 1.000 metres d’altura, comunicacions còmodes i ràpides. És una comarca natural de reconeguda bellesa que enamora el viatger, ubicada a la frontera amb França. Si ens centrem en el nostre entorn més proper, ens ubicarem a la dreta del riu Segre a l’anomenada solana, fins a arribar a l’altura de l’estret d’Isòvol, on trobarem un relleu considerat com a Pla d’Espais d’Interés Naltural (PEIN). Aquest territori inclou diferents aspectes; flora, fauna i relleu.

Vall Tova amb el riu Duran va a desembocar al riu Segre, el territori també disposa de petits torrents com el Torrent de Riell o Torrent del Mas. Aquest mateix passa per la finca del Mas Ravetllat, on disposarem d’indrets frescos per a remullar-nos els peus. El relleu, podem trobar-hi els estarregalls unes formacions geològiques curioses amb un terreny argilós, on podem realitzar rutes. També hi ha unes 10 hectàrees de bosc amb unes vistes espectaculars de la comarca, on trobarem àrees de pícnic, a la tardor s’acostumen a fer bolets, prats i camps de diferents tipus de cultiu. En aquest indret tenim antics camins, que comuniquen amb altres zones, com el poble d’Olopte, All, Greixer, camí de Sant Jaume i dins la mateixa finca particular.

Tot seguit, també tenim un destacat patrimoni cultural a la zona, que disposa quatre esglesies romaniques (All, Isòvol, Olopte,Quadres), i en el mateix Mas Ravetllat també te una petita capella incorporada a la mateixa edificació.

La fauna que predomina dins l’entorn, es el cabirol, porc senglar, esquirol, àguiles, orenetes, perdius, guatlles i guineus. Que els podrem trobar frequentment passejant per la finca.

GRANJA

A la granja, podem observar diferent bestiar que pasturen lliurement, tenim els cavalls que els podem trobar al bosc o pels prats, les oques que habitualment les trobem al camp o bé al torrent, i l’aviram que pot variar segons l’època de l’any, hi està tancat a les corts.

També hi podem trobar diferents espais, l’era on hi ha l’aviram, la casa familiar i l’hotel. Al costat un hort, que el cultiva l’àvia, amb diferents productes segons l’època. Un torrent, on hi van a beure els animals.

HISTÒRIA

No lluny d’All, on ara s’ubica el Mas Ravetllat, hi hagué el poble d’Alf, el qual ja apareix esmentat (Alfi), com a parròquia, a l’acta de consagració de la catedral d’Urgell de la fi del s.X o l’inici del s.XI. L’església, inicialment sota l’advocació de sant Jaume, posteriorment es dedicà a Sant Guillem, doncs conta la tradició que allí va morir un peregrí anomenat així que el s.XI anava a Sant Jaume de Galícia (o Santiago de Compostel·la). La llegenda explica que les seves restes foren traslladades per dos nobles a la prada de Llívia, on es va construir l’ermita que avui porta el seu nom. La petita església integrada al Mas Ravetllat i sense culte, presenta una nau coberta amb volta de canó, allargada i ara sobrealçada. El mas però, segons algun autor, dataria del 1593. Fa algunes dècades es trobaren diverses tombes en un camp proper, potser relacionades amb el cementiri medieval i modern adjacent a l’església, o bé amb un assentament més antic, potser d’època tardoromana o visigoda.

ACTIVITATS I SERVEIS

Relax i cultura

Envoltada petits pobles tradicionals de pedra amb aigues termals i esglésies romàniques del s. XI-XII que han perdurat fins avui i que són el gran tresor de la comarca; tot això maridat amb la tradició culinària del Pirineu que podreu degustar a nombrosos restaurants.

Clima ideal per fer esport

Ski Alpí (Masella, Molina, Porté-Puymorent, Fontromeu, Eina-Cambredaze, Les Angles, Formigueres, etc. Ski Nòrdic (Guils Fontanera, Lles i Aransa), Ski de Muntanya i Raquetes de Neu (infinitat de rutes alpines de gran bellesa). Altres activitats a la neu com Fat Bikes, trineus tirats per gossos (muxing), motos de neu, etc.

BTT (mountain bike i carretera), Trekking (senderisme), Trail Running, Barranquisme, Espeleologia, Escalada, passejos a cavall, en globus, buggies, quads, etc

Consulteu també:
http://www.cerdanya.org/rutes/